Co je to buk cink nebo-li parketový buk?

Autor: | 31.12.2015

Často se v nabídce nábytku a především dřevěných postelí z masivu setkáváme s pojmem parketový buk , nebo-li buk cink.  O jaký materiál vlastně jde a proč se z něj vyrábí nábytek?

V předchozích letech byly dřevěný nábytek a dřevěné postele z tvrdého bukového dřeva vyráběny pouze z tzv. průběžného buku. Tento pojem znamená, že jednotlivé vlysy masivního dřeva nejsou nastavované na délku a zachovávají tak přirozenou kresbu dřeva. Nábytek z takového materiálu je krásný, vzhledově čistý, ale nákladný na výrobu. Jakákoli přítomnost suku nebo jiné vady znamená, že danné prkno již na výrobu nábytku nelze použít. Proto se na nábytek a postele z průběžného buku používá pouze bukové dřevo výběrové kvality. Tato skutečnost se však promítá do vyšší ceny výsledného výrobku.

Postel z průběžného buku

Postel VAREZZA 6A z průběžného buku

 

Technologie výroby parketového buku, nebo-li cinkovaného buku dřevěný bukový nábytek výrazně zlevnila a zpřístupnila větší skupině zákazníků. Základem pro výrobu parketového cinkovaného buku je masivní deska, která je tvořena slepením úzkých vlysů (prkének) vedle sebe do široké desky. Úzké vlysy jsou lepeny jak po šířce, tek především po délce speciálním spojem s vysokou pevností. Díky této technologii může vznikne originální parketkový vzhled dřeva – cink.

Cena nábytku z parketového buku je nižší především z toho důvodu, že se jako vstupní materiál při výrobě může použít bukové dřevo i nižší kvality se suky a jinými vadami. Tyto vady se při výrobě parket vyřežou, takže výsledná deska je již krásně čistá bez vad. Další výhodou parketového cinkovaného buku je zamezí praskání a nepřiměřenému sesychání dřeva vlivem změn teplot nebo vlhkostí vzduchu. Navíc si cinkovaný buk zachovává všechny mechanické a pevnostní vlastnosti buku průběžného.

Postel z parketového buku cink

Postel VALENCIA z parketového buku cink

 

Ať již se při výběru napřklad nové postele z masivu buku rozhodnete pro průběžné provedení nebo provedení parketové ( cink ), můžete si být jisti, že nábytek z tvrdého bukového dřeva bude vždy krásný, pevný a velmi odolný jakémukoli mechanickému namáhání či poškození.