Jak si vybrat dětskou postel v závislosti na věku?

Autor: | 3.1.2016

Vyrostlo již vaše dítě z dětské postýlky? Přemýšlíte nad koupí nové , větší dětské postele, která bude vaší ratolesti sloužit v příštích letech? V tomto článku přinášíme rady a tipy, na co se zaměřit při výběru postele pro dítě v závislosti na jeho věku.

Dětskou postelí  pro dítě v prvních dvou letech života je tradiční dětská postýlka, nejčastěji v klasickém rozměru 60 x 120 cm. Určitě ale přijde období, kdy se již dítě v malé postýlce bude cítit nepříjemně a těsně. Pak je třeba začít procházet nabídky klasických větších dětských postelí a rozhodnout se, jaký model postele pro dítě vybrat pro následující roky.  První co bude každého rodiče při výběru zajímat je vzhled a celkové provedení.  Všichni se těší na barevnou, nádhernou a jedinečnou dětskou postel. Než však provedeme konečné rozhodnutí, měli bychom zapřemýšlet především nad funkčností a bezpečností.

Dětská postel Domino s úložným prostorem

Dětská postel Domino s úložným prostorem

Provedení postele pro děti

Dětská postel by měla být především stabilní a vyrobena z kvalitních materiálů.  Je třeba počítat s tím, že postel bude místem nejen pro dobrý spánek, ale také pro zábavu. Dítě může na posteli začít kdykoli skákat a dovádět. Pokud by byl použitý matriál příliš slabý, může se dětská postel pod tíhou kdykoli zlomit.

Bezpečnost dětské postele

Dětská postel by také měla být zaoblená a kvalitně povrchově dokončená. Jakékoli vyčnívající nebo ostré prvky mohou ovlivnit nejen vzhled, ale především bezpečnost dítěte. Všechny modely, které nesplňují základní bezpečnostní požadavky, by měly automaticky vypadnout z vašeho výběru. Mohou sice být designově krásné a barevné, ale ve skutečnosti mohou ohrozit zdraví dítěte.

Zvýšená dětská postel s klouzačkou

Zvýšená dětská postel s klouzačkou

Druhy postelí pro děti

Při výběru vhodné dětské postele si můžete vybrat z tradičních dřevěných postelí bez nebo s úložným prostorem. Dalším typem jsou postele zvýšené, které mohou být doplněné o domečky nebo klouzačku a také patrové postele nebo-li dětské palandy. Níže uvádíme vlastnosti každého modelu:

Dřevěné dětské postele – postele z masivního dřeva jsou pevné, odolné a mohou dítěti sloužit  po mnoho let. Dřevěná postel z masivu je vhodná jak pro malé dvouleté dítě, tak pro odrostlého teenagera. Pokud vybíráte dětskou postel pro malé dítě, nezapomeňte dokoupit bezpečnostní zábranu proti pádu.  U mnoha modeelů ji budete moci  v budoucnu snadno odšroubovat.

Klasické dětské dřevěné postele se vyrábějí nejčastěji v rozměru 90×200 cm a cenově začínají už od 2.000 Kč.

Zvýšené dětské postele – vyrábějí se nejčastěji s výškou ložné plochy ca 80-100 cm nad zemí. Tyto postele jsou vhodné ca pro 4 až 5-ti leté děti a starší.  Jejich hlavní výhodou je, že pod postelí vzniká skvělý hrací prostor. Pokud navíc takovou postel vybavíte látkovým domečkem nebo textilním stanem, vytvoříte dítěti jedinečný hrací prostor, ve kterém budou mít pocit soukromí ve světě, kde mají všichni dospělí vstup zakázán. Pokud navíc ke zvýšené posteli pořídíte klouzačku, vytvoříte pro vaši ratolest dokonalý model postele jak pro spánek, tak pro hraní.

Náklady na dětskou zvýšenou postel začínají od ca 5.000 Kč

Bílá patrová postel horní spaní

Bílá patrová postel horní spaní

Patrové postele – pro jedno dítě se vyrábějí patrové postele tzv. horní spaní. Pod postelí bývá prostor nejčastěji od 120 cm do 150 cm. Pod horním spaním nám vznikne volné místo pro učení nebo uložení věcí – psací stůl, police, zásuvky.  Patrová postel horní spaní  je ideálním řešením do malých dětských pokojů s nedostatkem úložného místa.

Pro dvě děti v jednom menším dětském pokoji je nezbytnou volbou klasická poschoďová postel nebo-li palanda.  Nemusí to však být jen klasické dvě postele nad sebou. Moderním řešením jsou tzv. posuvné palandy, kde jsou spodní a horní postel vzájemně předsunuté.  Do rohu pokoje je pak ideální zvolit patrovou postel elko – do tvaru písmene L.

Patrové postele bývají vyráběny nejčastěji ze dřeva nebo kovu. Při montáži patrové postele si dobře zkontrolujte její stabilitu a kvalitu upevnění ke zdi.  Pokud jde o věk dítěte – spaní na horním lůžku patrové postele je vhodné pro starší děti, které již v průběhu noci „nepochodují“ například do postele rodičů v ložnici.

Palanda posuvná Domino

Palanda posuvná Domino

 Než si vyberete postel pro vaše dítě …

Při nákupu dětské postele vždy dobře přemýšlejte.  Ušetřit pár stokorun při nákupu může v budoucnu znamenat velké problémy s kvalitou a pevností vybraného modelu.  Speciálně u dětských postelí by mělo platit, že vyšší investice znamená jistotu a bezpečnost pro vaše nejdražší. Před nákupem si dobře rozvrhněte, do kterého místa v dětském pokoji postel ustavíte.  Pokud již musíte zvolit poschoďovou postel, zvolte raději model, který můžete v budoucnu rozložit na dvě samostatné nízké lůžka.  Nevíte totiž, kdy se vám tato možnost bude v budoucnu hodit.