Jak se vyrábí matrace

Autor: | 4.10.2016

Abychom matracím maximálně porozuměli a dovedli našim zákazníkům co nejlépe poradit s jejich výběrem, navštívili jsme a důkladně prozkoumali výrobu kvalitních zdravotních matrací.  Na matraci stráví běžný člověk cca jednu třetinu svého života. Napadla vás někdy otázka, jak se vlastně taková matrace vyrábí?  V našem článku vás s výrobou zdravotních matrací podrobně seznámíme.

Můžeme začít v místě, kde celá výroba začíná – ve skladu matracových pěn, pružinových jader a dalších komponentů nezbytných pro výrobu.

Sklad materiálu - jak se vyrábí matrace

Sklad pěnových bloků a pružinových jader ve výrobě matrací

Pro výrobu matrací z paměťové pěny, studené pěny nebo jiných pěn jsou vstupním materiálem pěnové bloky s rozměry ca 2 x 1 x 1 metr. Kostry pro výrobu pružinových a taštičkových matrací se do skladu dovážejí ve speciálně stlačených rolích nebo přímo v rozměru pro určitý typ matrace. Ve skladu se polotovary neohřejí dlouho, plánovaná zásoba je na ca týden produkce.

Formátování pěny a spojování vrstev matrace

Ze skladu materiálu putují jednotlivé bloky pěny k řezání a tvarování.  Jádra matrací se mohou formátovat ručně na pásových řezačkách, nebo probíhá tvarování na automatických počítačově řízených centrech. Zajímavostí automatického opracování je, že stroj z pěnového bloku dovede vyrobit několik matracových jader najednou. Tím se produktivita výroby značně zrychluje při zachování maximální kvality.

Výroba matrace - tvarování pěny

Formátování pěnových bloků se provádí ručně ( vlevo ) nebo na automatickém centru ( vpravo )

Po naformátování a přípravě jednotlivých vrstev pěn následuje jejich spojování do výsledné podoby matracového jádra. Na jednotlivé části se na speciálním stroji nanese ekologické lepidlo. Díky atestovanému vodouředitelnému lepidlu je docíleno téměř nulového zápachu jak při výrobě, tak při rozbalení a užívání hotové matrace. Po nanesení lepidla obsluha jednotlivé vrstvy poskládá na sebe a vloží do vytvrzovacího lisu. Tím je proces výroby matracového jádra ukončen.

Jak probíhá výroba matrace - skládání vrstev pěn

Po nanesení lepidla obsluhá skládá jednotlivé vrstvy matrace

Výroba potahu a kompletování matrace

Mezi tím, jak se vyrábí matracové jádro, ve druhé části výroby probíhá výroba matracových potahů.  Potah matrace se většinou skládá z vrchní potahové látky, výplně – např. duté vlákno a spodní krycí vrstvy. Na speciálním stroji dochází k sešívání jednotlivých vrstev a k ozdobnému prošívání v ploše potahu. Následuje formátování potahu na potřebný rozměr a obšívání okrajových lemů.

Výroba potahu pro matrace

Výroba matracového potahu a jeho prošívání na speciálním stoji

Jednotlivé části potahů na matrace putují do ruční dílny, kde se na potah našije zip a případně se provedou další potřebné úpravy. Každý díl potahu a matracového jádra je opatřen štítkem s čárovým kódem, aby nedošlo k záměně a tedy aby se správný potah použil na správné matracové jádro. Čárový kód v sobě nese také informace o pracovnících zodpovědných za výrobu. Takže v případě jakékoli reklamace je podle štítku dohledatelné, kdo na danné matraci pracoval.

Jakmile jsou matracové potahy připraveny, provádí se finální kompletace tj. nasazení potahu na matracové jádro. Ačkoli je na trhu k dispozicic několik typů strojů na tuto práci, nejlépe se zde stejně osvědčila klasická ruční metoda.

jak se vyrábí matrace - kompletace potahu a jádra

Na potah se našije zip, připevní štítek s čárovým kódem a potah se nasadí na jádro matrace

Balení matrace a její expedice

Jakmile je výroba matrací hotová, následuje jejich zabalení. Ve výrobě matrací se používají dva nejčastější způsoby balení. Pokud matrace obsahuje pružinovou kostru, kokosovou desku nebo je vyrobená z pěny o vysoké hutotě, balí se matrace do fólie přímo ve tvaru hotového obdélníku. V případě použití měkčích a tvarovatelných pěn se provádí tzv. vakuování a rolování. Nejprve dojde k stlačení matrace v lisu a k odsátí vzduchu. Následně dojde k obalení fólií a k válcovému srolování matrace. Díky vakuovému rolování se vyrobená matrace snadno převáží, ale po rozbalení je potřeba ca 24 počkat, než matrace získá svůj původní tvar.

No a jaká matrace je vhodná právě pro vás?  Odpověď můžete nalézt například pomocí našeho průvodce výběrem vhodné matrace. Pokud hledáte matrace za nejvýhodnější cenu, určitě prohlédněte naši nabídku matrací 1+1 zdarma za nejlepší ceny.

Zajímá vás také výroba postelových roštů?  Na našem partnerském webu si můžete přečíst článek:  Jak se výrábí rošty do postele.

s3-pruvodce-matrace-slim

 

 

One thought on “Jak se vyrábí matrace

  1. Mirek P.

    Dnes už lidé nenakupují jiné matrace, než ty zdravotní. Je to dobře, protože nekvalitní matrace se opravdu podepisuje na zdraví člověka. Moderní pěny jsou zkrátka úžasné a je dobře, že se jim věnujeme na vysoké úrovni i tady u nás v Česku v dobách, kdy téměř všechno vozíme ze zahraničí… Importu materiálů se sice nevyhneme, ale na čem doopravdy záleží je stejně nakonec výsledné zpracování.

Comments are closed.