Lak nebo olej pro povrchovou úpravu dřevěných postelí ?

Autor: | 28.1.2016

U některých modelů manželských postelí z masivu buku či dubu se setkáme s nabídkou výběru typu povrchové úpravy. Můžeme si zvolit povrchovou úpravu osvědčeným klasickým lakem, nebo také moderní způsob povrchové úpravy olejem. V čem spočívá rozdíl a který typ úpravy vlastně zvolit ?  Přední výrobci dřevěných postelí a nábytku nabízí většinu svého výrobního programu v obou variantách.

Srovnání úpravy dřeva olejem a lakem

Srovnání úpravy dřeva olejem a lakem

Mezi hlavní rozdíly patří pocit na dotek, který je zcela odlišný u lakovaného a olejovaného povrchu.  U povrchové úpravy olejem lze na dotyk jemně cítit strukturu dřeva. Olej na rozdíl od laku nevytváří na povrchu dřeva žádnou vrstvu ( tzv. film ).  Díky tomu se dřevo neuzavře a může tzv. dýchat.  Dřevo ošetřené olejem je však dostatečně ochráněno, neboť dochází k proniknutí oleje do větší hloubky ( tzv. impregnace ) .  Díky proniknutí oleje do hloubky dřeva se zároveň zvýrazní jeho přirozená kresba. Další výhodou je ekologický faktor, neboť jsou oleje vyráběny z čistě přírodních surovin, nejčastěji ze včelího vosku.

Jelikož se povrchová úprava olejem provádí pouze dvoufázově bez mezibrusu, je také méně pracná a tedy levnější oproti klasickému lakování. Povrch dřeva upravený olejem je zcela matný. Olejované  povrchy však vyžadují větší péči oproti lakovaným. Ideální je použití ochranných prostředků na údržbu dřeva ( např. Pronto nebo jiné přípravky).  Povrch ošetřený olejem má také menší odolnost případnému mechanickému poškození, např. odření. Pokud například doma vlastníte malého pejska, který se každou noc škrábe na postel, bude pro vás vhodnější povrch lakovaný.

Lakované i olejované postele jsou k dispozici v několika odstínech

Lakované i olejované postele jsou k dispozici v několika odstínech

Lakovaný povrch je odolnější jakémukoli mechanickému namáhání nebo poškrábání. Lak vytvoří na povrchu dřeva ochrannou vrstvu tzv. film, která tento povrch zcela uzavře. Na dotek je pak lakovaný povrch zcela hladký, struktura dřeva není patrná. Povrchová úprava lakem se provádí nejčastějí ve třech fázích s mezibrusem, proto je časově a finančně náročnější než úprava olejem. Vzhledově je lakovaný povrch spíše polomantný s drobnými odlesky světla. Nábytek povrchově upravený lakem nevyžaduje vůbec žádnou údržbu. Pokud jste zastánci klasického a historicky osvědčeného způsobu povrchové úpravy dřeva – volte úpravu lakováním.

Na závěr pro vás máme srovnání hlavních výhod a nevýhod lakovaného a olejovaného nábytku:

Povrchová úprava olejem

hlavni-vyhody-a-prednosti

  • levnější než lakování
  • na omak jde cítit struktura dřeva
  • zvýraznění kresby

nevyhody

  • menší odolnost odření, poškrábání
  • potřeba údržby povrchu

 

Povrchová úprava lakem

hlavni-vyhody-a-prednosti

  • odolnost oděru a poškrábání
  • zcela hladký bezúdržbový povrch
  • historicky osvědčená metoda úpravy

nevyhody

  • vyšší cena oproti oleji