Postel z bukového masivu OLYMPIA 1 – test v praxi

Autor: | 28.12.2015

Dnes se podíváme podrobněji na manželskou postel z bukového dřeva OLYMPIA 1. Tato postel je velice oblíbená mezi náročnějšími zákazníky díky své robustní konstrukci a síle použitého materiálu.  Postel Olympia se může pyšnit přívlastkem té nejpevnější a nejodolnější manželské postele z masivu v nabídce na českém trhu. Pokud bych se rozhodoval, jaké dvoulůžko si v cenové kategorii ca 15 tis. Kč pořídit, postel Olympia by jednoznačně patřila mezi favority.  Jsem proto velmi rád, že vám mohu sdělit osobní zkušenost se sestavením a použítím této postele.

Jednotlivé díly postele OLYMPIA 1

Jednotlivé díly postele OLYMPIA 1

Vybalení z krabic a obsah dodávky

Postel Olympia 1 je dodávána v demontovaném stavu v pěti krabicích. Jednotlivé díly jsou pečivě zabaleny v kartonech tak, aby nedošlo k poškození při přepravě a manipulaci. Po rozbalení jednotlivých dílů z obalu máte k dispozici všechny potřebné součásti k sestavení postele: hlavové a nožní čelo, bočnice, nohy, středovou výztuhu s podpěrami a karbici s kováním a montážním návodem.

Už na první pohled mne zaujme krásně tvarované čelo u hlavy, které působí velmi robustně. Jeho výpň je odlehčena pomocí zakrivěně tvarovaných průhledů po obou stranách. Také mne na dotak překvapuje vysoce precizní opracování hran, které jsou krásně a dokonale zaobleny.

Rovněž povrchová úprava je skvěle hladká a čistá, nikde nelze spatřit žádné zaschlé kapky nebo steklý lak. Po uchopení jednotlivých dílů je také patrná jejich hmotnost. Při použité síle bukového dřeva 3 a 4 cm jsou čela i boky postele celkem těžké, což se jedoznačně musí pozitivně projevit ve výsledné pevnosti a stabilitě postele po smontování.

Našroubování kovových čepů do čel postele

Našroubování kovových čepů do čel postele

Montáž postele je jednoduchá – zvládne i laik

Po prostudování montážního návodu, který je v přehledné grafické podobě s obrázky se pouštím do první fáze. Do hlavového a nožního čela ručně zašroubuji oboustranné závitové šrouby, které později budou tvořit hlavní spojovací prostředek čel a bočnic. Následně do hrany bočnic zatloukám dřevěné koliky, které mají zvýšit celkovou pevnost konstrukce. Pomocí šroubů a koliků připevňuji k bočnicím nohy a celou sestavu připojuji k hlavovému čelu.  Tuto fázi bych zvládnul sám, ale pro jistotu volám svého pomocníka. Všechny otvory jsou vyrobeny naprosto přesně – vše do sebe hezky zapadá.

Spojení nohy a bočnice postele OLYMPIA

Spojení nohy a bočnice postele OLYMPIA

Stejným zpusobem pak zasunu bočnice do čela u nohou a rám postele je složen. Nyní je potřeba vzít klíč č.10 ( není součástí dodávky ) a v bočnicích utáhnout matice hlavních stahovacích šloubů. Po dotažení je celý rám postele pevně složen.

Středová výztuha je nezbytná pro položení roštů

Ke středové výztuze přišroubuji podpěrné nohy pomocí přiložených vrutů a vlastního křížového šroubováku. Horní část podpěrných noh je dřevěná, spodní část je pak z tvrdého plastu se šroubem pro výškové nastavení nohou. Jakmile je středová výzruha s nohami sešroubovaná, vložím ji od středu postele a zaháknu za čelo u hlavy a nohou do připevněného kování.

Sestavení rámu postele

Sestavení rámu postele

Na bočnicích postele je namontováno výškově stavitelné kování pro rošty.  Podle předem zvolené výšky zasunu do jednotlivých otvorů kovové patky, na které se pokládá rošt. Poslední fází je vložení lamelových roštů ( nejsou součástí ceny postele ) do rámu. Tyto rošty se nemusí nijak šrouovat ani připevnovat.

Vložení středové výztuhy s nohami

Vložení středové výztuhy s nohami

Finální hodnocení – jednoznačně palec nahoru!

Celkově mohu dřevěnou postel Olympia z masivu buku hodnotit jenom kladně.  Na této posteli bych vyzvdihl jednoduchý a přitom skvělý moderní design, podtržený velkou tloušťkou použitého materiálu.  Skvělé je zde dokonalé oblé a hladké provedení všech hran a čistá povrchová úprava ekologickým lakem. Oceňuji zde možnost nastavení lehací výšky pomocí stavitelného kování pro rošty.

Pokud hledáte extra pevnou postel s luxusním dílenským zpracováním a skvělým poměrem cena vs. užitná hodnota,  mohu postel Olympia 1 jednoznačně doporučit.  Pokud by jste měli jakýkoli dotaz k této nebo k jakékoli jiné posteli,  neváhejte nás kontaktovat na telefonu 777 158 960 nebo  emailu obchod@intena.cz

Takto může vypadat postel OLYMPIA 1 třeba ve vaší ložnici

Takto může vypadat postel OLYMPIA 1 třeba ve vaší ložnici

 

 

2 thoughts on “Postel z bukového masivu OLYMPIA 1 – test v praxi

  1. Jaroslav

    Dobrý den , postel olympia je moc pěkná , můžete mi poslat na email podrobnější montážní návod . S pozdravem Jaroslav

    1. Vladimír Hodina Post author

      Dobrý den,
      Podrobný montážní návod je vždy součástí každé nově vyrobené postele. V případě objednávky bude návod dodán se zbožím. Hezký den INTENA Nábytek

Comments are closed.