Jak pečovat a ošetřovat dřevěný nábytek z masivu

Autor: | 22.9.2016

Téměř v každém bytě či domě nalezneme nábytek vyrobený z přírodních materiálů – dřevěného masivu anebo přírodní dýhy.
Moderní dřevěný nábytek je většinou kvalitně povrchově upravený. Výrobci nábytku si dávají velmi záležet na každém detailu při dokončování dřevěných postelí z masivu či jiného dřevěného nábytku. Každý nábytek však vyžaduje pravidelnou péči a údržbu, aby si dlouho udržel hezký vzhled a mohl být skvělou vizitkou v každém interiéru.

udrzba-cisteni-nabytku

Na počátku je správná volba umístnění

Už při ustavování dřevěného nábytku v pokoji si je potřeba uvědomit, že nábytek nemá rád přímý kontakt s vodou a teplem. Proto dávejte pozor, aby se části nábytku z masivu nedostali do kontaktu s nadměrnou vlhkostí. Také dbejte na to, aby jste dřevěnou postel, skříň či komodu umístnili v dostatečném odstupu od zdrojů tepla – tj radiátorů či a krbu. Vysoké teploty mohou značně narušit povrchovou úpravu nábytku, čímž dojde k jeho značnému znehodnocení.

Dalším fatorem, který může ovlivnit kvalitu a vzhled povrchu dřevěného nábytku je UV záření ze slunečního světla. Pokud umístníme nábytek z masivu například poblíž jižně orientovaného okna, patrně dojde k jeho rychlému ztmavnutí popř zblednutí. Chceme-li se této změně barvy vyhnout , nevystavujte dřevěný nábytek přímému slunečnímu světlu.

Pravidelná péče o dřevěný nábytek

Pro pravidelné čištění dřevěného masivního nábytku by se měl používat suchý měkký hadřík, který jen lehce navlhčíme pro lepší zachytávání prachu. V žádném případě nepoužívejte mokrý hadr, protože se nadměrná vlhkost z povrchu nábytku neodpaří a může pronikat do mikroskopických trhlin v laku. To vše může vést k tvorbě povrchových prasklin, puchýřů a jiných vad. Prach z nábytku můžeme rovněž odstranit vysavačem. Jako nástavec při vysávání však použijte pouze kartáč s měkkými štětinami, aby nedošlo k poškrábání laku na nábytku.

prostredky-na-drevo-jpg

Při ošetřování dřevěného nábytku se také doporučuje používat speciální čistící a ochranné prostředky na dřevo. Tyto prostředky snáze pomohou k odstranění prachu a nečistot z povrchu lakovaného nábytku a postelí z masivu. Složení těchto prostředků často obsahuje také antistatickou složku, která po aplikaci prostředku snižuje následné usazování dalšího prachu. Speciální čistící prostředky také dávají povrchu dřevěného nábytku hedvábný lesk a příjemnou vůni.
Mezi známe a osvědčené prostředky na údržbu dřevěného nábytku patří například Pronto, Alex, Diava a další… Před použitím jakéhokoli výrobku si však pečlivě přečtěte etiketu s návodem k použití.

Jak ošetřit nábytek povrchově upraveným olejem?

Dřevěné postele a nábytek vyrobený s povrchovou úpravou olejem by měl být oproti lakovanému nábytku ošetřován častěji. K základní údržbě můžeme také použít lehce navlhčeného hadříku. Olejová úprava povrchu by měla bezproblémů zabránit proniknutí vlhkosti do hloubky dřeva.
Na hlubší ošetření je možno použít speciální prostředky na olejovaný nábytek. Tyto prostředky často obsahují přísady vosku, který napomáhá k uzavření povrchových pórů. Vzhled povrchu je možné oživit také opakovanou aplikací přírodního oleje na dřevo, který zvýrazní hloubku a barevný tón ošetřeného dřeva . Proniknutím do hlubší struktury dřeva zajistí bezbarvý přírodní olej dobré zaplnění povrchových pórů.

Dobré rady na závěr

Pravidelná údržba dřevěného masivního nábytku je nezbytná pro zachování jeho krásného vzhledu a hladkého povrchu. Při údržbě nikdy nepoužívejte mokré hadry a čisticí hadříky s dlouhými vlákny. Přebytečná vlhkost může proniknout do struktury dřeva, dlouhá vlákna jsou taženy do povrchu a může dojít k poškrábání laku. Na plochu lakovaného nábytku nikdy nepokládejte horká jídla či nápoje, protože mohou na povrchu zanechat nevzhledné stopy. K čištění nábytku nepoužívejte kuchyňské čistící prostředky, které mohou vést k poškození ochranné vrstvy a následně ke zničení nábytku.